Італія у системі європейської безпеки в часи карибської кризи - Самофатов, Михайло (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2024)
У статті розглянуто вплив Карибської кризи на місце Італії у системі європейської безпеки. Ключовим елементом цієї системи в умовах «холодної війни» було розміщення атомної зброї. Починаючи з 1959 р. Італія стала учасницею програми розміщення ядерної зброї США – ракет «Юпітер» – в європейських країнах НАТО. На основі аналізу публікацій раніше засекречених документів Архіву національної безпеки США автор доводить взаємозв’язок між Карибською кризою та демонтажем пускових установок ракет середньої дальності «Юпітер» в Італії і подальшим розміщенням ракет «Поларіс» на флотах країн НАТО у Середземному морі. Встановлено, що наслідком Карибської кризи для Італії стало зменшення її ваги в системі європейської безпеки і в міжнародних відносинах загалом. Натомість з військової точки зору Італія тільки посилила свій захист в разі війни.