Суспільно-політична та культурно-освітня діяльність української літературної інтелігенції у Станіславові і Станіславівщині наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. - Гуйванюк, Микола (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2024)
Станіславів та Станіславівський повіт Галичини наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. стали важливими центрами українського національного руху завдяки своєму вигідному географічному положенню. Близькість до Львова, Чернівців і Тернополя сприяла активній комунікації між українськими активістами, політиками та культурними діячами. Залізничні та шосейні дороги полегшували обмін інформацією та ідеями. У місті зростала чисельність української інтелігенції, що організовувала культурні та політичні заходи. Тут виховувалася творча літературна інтелігенція, до якої входили відомі письменники, журналісти та редактори. Станіславів став домом для багатьох видатних діячів, зокрема родини Заклинських та К. Малицької. Заснування української гімназії та активна діяльність товариства «Просвіта» велико мірою сприяли українському національному відродженню.