Вплив Першої світової війни на перебіг історичних подій в Україні та світі у ХХ столітті - Юрій, Михайло (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2024)
У статті Перша світова війна розглядається як перехідний період від ідеології Просвітництва до формування світу масової людини. Формуються специфічні риси цієї війни, які радикально відрізняють її від попередніх конфліктів різного масштабу. Показано, що Перша світова війна відкрила і випробувала нові можливості контролю над людиною, а також стала початком культурної катастрофи в загальносвітовому масштабі. Перемагають ідеологія і практика, побудовані на переконанні в тому, що можна змінити людину при зміні зовнішніх форм її існування. Після формального закінчення Перша світова війна продовжилася як у внутрішній, так і в зовнішній політиці європейських країн, в першу чергу в Німеччині, Росії, а згодом СРСР. Це знайшло своє вираження в трудових арміях, у посиленій масовій пропаганді, в установленні тоталітарних режимів, які отримували свою силу в установці на постійну боротьбу. Вказано на особливу роль, поряд з тоталітарними різновидами більшовизму і фашизму, інтегрального націоналізму. Підкреслено, що у підсумку Перша світова війна відкрила можливість переходу до масової людини.