Конструювання образу Regis Russiae у державницькому напрямі української історичної думки першої третини XX ст. - Христан, Назарій (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2023)
Автор порушує проблему формування образу короля Данила у державницькому напрямі історіографії як монарха першої української національної держави – «Галицько-Волинського князівства» у дослідженнях М. Грушевського, С. Томашівського та В. Липинського. Інтелектуальні досягнення М. Грушевського, його схема-концепція історії України здійснили значний вплив на формування наукового світогляду кола вчених, які чітко заявили про свій відхід від народницьких ідей в історіографії. Криза позитивізму в історичній науці та поразка українства у революційних подіях 1917-1921 рр. призвели до того, що на початку 20-хрр. XX ст. остаточно сформувався державницький напрям історичних досліджень, засновниками якого стали В. Липинський та С. Томашівський. Автор простежив прояв значної фаховості вчених-державників та їхньої плідної й копіткої роботи із джерелами. Вказано, що дослідники досить обережно визначили місце Данила Романовича у своєму історичному наративі, не залишивши місця для «галицькості» володаря.