Опозиційна поезія у самвидавному часописі «Український вісник» (1970–1972 рр.) - Паска, Богдан; Перегінчук, Марія (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2023)
У статті проаналізовано опозиційну поезію, розміщену на сторінках самвидавного часопису «Український вісник» (1970–1972 рр.). Вивчено зміст та характер віршів, висвітлені в них ключові теми та заклики поетів до тогочасного українського суспільства. Автори роблять висновок, що опублікована в журналі опозиційна поезія викривала численні негативні сторони радянського повсякдення, недоліки політики правлячої партії у економічній та національній сферах. У деяких віршах можна зустріти прямі заклики до боротьби з шовінізмом, алюзії на українські національні символи, опис правдивого історичного минулого українців, становища політичних в’язнів. Опозиційна поезія була просякнута відвагою, мужністю й радикалізмом, була справжнім викликом для радянського режиму та його політики щодо українського народу. Часопис «Український вісник» свого часу відігравав роль важливого літературного майданчика, де поети-шістдесятники в умовах посилення радянської цензури мали змогу публікувати свої вірші.