Штучний інтелект в історичній освіті: спостереження та перспективи - Ковалець, Тарас (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2023)
Загальнодоступні чат-боти на базі штучного інтелекту (ШІ) швидко стають невід’ємною частиною нашого життя. Це програмні середовища, які базуються на результатах роботи нейронних мереж з величезними масивами передусім текстових даних, що враховують специфіку природних людських мов, можуть сприймати текст, введений користувачем, і генерувати текстові відповіді. Наразі існують десятки популярних чат-ботів, серед яких найбільш відомі ChatGPT, Bing, Claude і Bard. Автор публікації вже понад рік ретельно вивчає їх для особистих потреб та спостерігає за стрімким проникненням цих систем ШІ в освітній процес. За останні два навчальні семестри застосування студентами таких чат-ботів стало надзвичайно поширеним, хоч здійснюється переважно з грубим порушенням академічної доброчесності. Текст, який повинен забезпечити відповідь на різні питання з історії, генерується чат-ботами феноменально швидко, але загалом він настільки ж феноменально далекий від очікувань. Можна виділити кілька специфічних індикаторів, котрі вказують на таке порушення доброчесності: перефразування, абсолютна узагальненість, позбавленість будь-яких важливих фактів і дат, абсурдність тверджень та кардинальне перебільшення важливості історичних проблем, подій та осіб, змішування фактологічного матеріалу з різних епох, історії різних держав і народів. Великою проблемою видається переписування тексту (рерайтинг), з яким чат-боти добре дають собі раду і який наявні системи перевірки плагіату не в стані ідентифікувати. Стосовно тестових завдань, зважаючи на їх переважну простоту і орієнтованість на перевірку певних усталених фактів, чат-боти «забезпечують» навіть до 90% правильних відповідей. Технічним рішенням у цій ситуації можуть бути спеціальні плагіни для обмеження переходу між вкладками браузера, хоч вони платні й незручні у використанні. Єдиним дієвим способом відновити академічну доброчесність видається спрямування освітяністориків – не толерувати подібне застосування цих систем, ретельно пояснювати студентам їх шкідливість для сфери історичної освіти. Чат-боти на базі ШІ навряд чи будуть колись заборонені або ліквідовані. Потрібно змиритися з тим, що вони існують, і пристосуватися до того, як вони працюють. Це справді проривні технології, котрі можуть якісно покращити історичну освіту в майбутньому, однак, на жаль, не в теперішньому.