Юрій Федькович на позвах із Московією - Ковалець, Лідія (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2024)
У статті проаналізовано антимосковський вектор життєво-творчих змагань Юрія Федьковича. Задля цього розглянуто рецепцію питання офіційною радянською критикою і сформульовано чинники, які зумовили вироблення в письменника різкого ставлення до галицько-буковинського москвофільства й московського режиму загалом. Основну увагу приділено характеристиці конкретних виявів такого ставлення Ю. Федьковича в його поезії, драматургії та публіцистиці. Опозиційна налаштованість автора трагедії «Хмельницький», статті «Щоб не було запізно!» та інших відповідних творів передбачала іноді крайній радикалізм, однак більше тяжіла до найсуворішого морального зганьблення. За широтою, інтенсивністю та оригінальністю таких своїх почуттів Ю. Федькович не мав собі рівних на всій тодішній підавстрійській Україні. Вказано також на перспективи досліджуваної теми та її гостру актуальність для нашого часу.