Конструювання образу українців Галичини та Буковини у воєнній пропаганді Російської імперії (1914 — 1917 рр.) - Біла, Катерина (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2024)
Воєнна пропаганда часів Першої світової війни набула небачених доти масштабів і впливу на населення. Вона стала повноцінною зброєю, здатною впливати на результати воєнних кампаній. Один із методів воєнної пропаганди полягав у створенні «образів» чи уявлень про противника, союзників та інші групи або організації, дотичні до конфлікту. Отже, формувалися відповідні «образи ворогів» та «друзів», «героїв» та «жертв». У воєнній пропаганді Російської імперії «образ жертви», яка чекала на порятунок, приписувався населенню територій, окупованих російськими військами. З цієї причини вторгнення називали визволенням, возз’єднанням чи порятунком, а місцевих жителів — дружніми або братніми народами. Водночас «образ українців», який продукувала імперська пропаганда, мав свої характерні особливості. У статті розглянуто «образ українців» Галичини та Буковини, поширюваний у інформаційному просторі Російської імперії під час Першої світової війни.