Звичаї та повсякдення українців Східної Галичини й Галицького Поділля в часи «Великої війни» очима німецьких солдатів - Ковалець, Тарас (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2024)
У статті здійснено комплексний аналіз етнографічних та соціально-побутових особливостей життя українського населення Східної Галичини й Галицького Поділля періоду Першої світової війни крізь призму спостережень німецьких солдатів. Ці спостереження представлено в датованому 1929 роком виданні з серії «Пам’ятні сторінки» («Erinnerungsblätter») 40-го королівського саксонського запасного піхотного полку. Особливу цінність його становлять детальні описи побуту, традицій та звичаїв місцевого населення, зафіксовані безпосередніми очевидцями подій. На основі систематизації та критичного аналізу джерельного матеріалу висвітлено широкий масив відомостей про повсякдення тогочасних українців: особливості архітектури та внутрішнього облаштування осель, специфіку ведення сільського господарства, традиційний одяг та інші елементи матеріальної культури, санітарно-гігієнічні умови, а також обрядові практики (зокрема весільні та різдвяні). Окрему увагу присвячено гендерним ролям та соціальним відносинам у тогочасному українському суспільстві на вказаних теренах. Наукова новизна дослідження полягає не тільки у введенні до наукового обігу маловідомого німецькомовного джерела, а й у здійсненні першого україномовного перекладу його фрагмента. Розгляд українських традицій та побуту через призму сприйняття представників іншої культури дозволяє виявити унікальні особливості та характерні риси української культури початку XX ст. Матеріали дослідження мають важливе значення для розвитку історії повсякдення й української етнографії, особливо в контексті вивчення культурних узаємодій та міжетнічних контактів періоду Першої світової війни.