Щоденник Богдана Заклинського як джерело до української історії та культури - Пірко, Марія (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2024)
Проведено джерелознавчий аналіз воєнного щоденника Б. Заклинського з родинного архіву з відділу рукописів Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника. Вивчено обставини його написання, визначено ключові теми та інформативну значущість документа. Доведено, що цей щоденник є унікальним і важливим джерелом для глибшого вивчення історії та культури України часів Першої світової війни, а також розуміння суспільних настроїв того періоду, оскільки він містить безпосередні записи подій, зроблені під час їх переживання. Документ деталізує повсякденне життя у воєнні роки, яке часто ігнорували офіційні джерела, відображає роль Українських січових стрільців у визвольній боротьбі й формуванні національної свідомості українського населення. Щоденникові записи дають змогу зрозуміти життєві пріоритети Б. Заклинського як педагога, становлення його як письменника та громадсько-культурного діяча, відображаючи його суб’єктивні думки, емоції й оцінки в умовах війни, що дозволяє краще зрозуміти його внутрішній світ, участь у соціокультурних процесах та вихованні української патріотичної молоді.