Адміністративні трансформації в Південно-Західній Русі часів правління князя Романа Мстиславовича - Чугуй, Тарас (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
Автор наукової статті аналізує процеси складних адміністративних трансформацій у Південно-Західній Русі часів правління галицько-волинського князя, великого князя і самодержця усієї Русі — Романа Мстиславовича, на основі джерельної бази розкриває особливості адміністративних трансформацій у Південно-Західній Русі наприкінці ХІІ — на початку ХІІІ ст. Розглядає питання з’ясування обставин, які спонукали князя Романа здійснювати адміністративні трансформації в Південно-Західній Русі, їхній зв’язок з політикою Романа Мстиславовича. Аналізуються різні аспекти зовнішньої політики правителя, її роль та значення. Зроблено висновки — про велику роль князя Романа у тогочасній політичній системі та в адміністративних трансформаціях тих часів. Усе це — важливо для правильного розуміння розвитку історичних процесів у Південно-Західній Русі наприкінці ХІІ — на початку ХІІІ ст.