Туристично-рекреаційна і санаторно-курортна справа на Галицькій Гуцульщині в кінці ХІХ — на початку ХХ ст. - Галемчук, Світлана (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
У статті проаналізовано туристично-рекреаційну і санаторно-курортну справу на Галицькій Гуцульщині у кінці ХІХ — на початку ХХ ст. Подано відомості про спорудження окремих залізничних гілок та формування туристично-рекреаційної мережі на території регіону; охарактеризовано створення та діяльність відпочинково-санаторних закладів Галицької Гуцульщини; звернуто увагу на перешкоди розвитку туристично-рекреаційної і санаторно-курортної справи на території краю, пов’язані із природними стихійними лихами, залізничними пригодами і нещастями та санітарними умовами проживання відпочиваючих.