Заходи влади з організації змін у адміністративній структурі та управлінні на Буковині у період королівської диктатури в Румунії (1938–1940 рр.) - Кушнір, Ярослав (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2026)
У статті здійснено комплексний історико-правовий аналіз становлення, організації та діяльності органів державної адміністрації на території Буковини в період румунського правління (1918–1940 рр.). На основі широкої джерельної бази, що включає нормативно-правові акти Королівства Румунії, архівні матеріали Державного архіву Чернівецької області, документи Національного архіву Румунії, а також публікації тогочасної періодики (Universul, Monitorul Oficial, Monitorul Ţinutului Suceava та ін.), з’ясовано особливості правового статусу адміністративно-територіальних одиниць, механізм призначення та повноваження королівських резидентів і місцевих чиновників. Охарактеризовано зміни в адміністративному устрої після запровадження Конституції 1938 року, а також процес реалізації реформи регіонального управління під час авторитарного режиму Кароля ІІ. Досліджено практичні аспекти взаємодії центральної влади з місцевими органами, судовими інституціями та громадськістю, що дозволяє відтворити реальний стан адміністративного життя на Буковині напередодні Другої світової війни. Автор підкреслює, що функціонування державного апарату на регіональному рівні відбувалося в умовах поєднання елементів централізму та контрольованої автономії, що відображало загальні тенденції розвитку румунської державності міжвоєнного періоду. Результати дослідження поглиблюють розуміння правових та політичних процесів у Північній Буковині й можуть бути використані для подальших студій з історії державної служби та адміністративного права.