Історична пам’ять українсько-польського порубіжжя (на прикладі побутування суспільно-історичних стереотипів) - Нінічук, Сергій (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
У статті досліджено історичну пам’ять українсько-польських порубіжних земель і доведено, що на порубіжжі формується особлива ідентичність, яка є доволі стійкою категорією, оскільки вона опирається на суспільно-історичні стереотипи та міфи, що тут побутують. Українсько-польське порубіжжя — це специфічна територія, на якій у різні історичні період спільно/паралельно проживали українці та поляки (незалежно від того, до складу яких держав входили ці території), це терени, де перепліталися мови, культури, традиції та релігії, створюючи окрему специфічну ідентичність. Порубіжні землі об’єднує спільна історія, часто просякнута історичними та культурними травмами, тут побутують відмінні (від решти регіонів) суспільно-історичні стереотипи, і, як результат, формується своя, особлива історична пам’ять.