Розвиток харчової промисловості Північної Буковини і Хотинщини у міжвоєнний період - Руснак, Олександр (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2022)
Важливу роль в економіці України у наш час відіграє харчова промисловість, що зумовлює значний інтерес до вивчення її розвитку в окремих регіонах у попередні часи. Проте функціонування підприємств харчової галузі на теренах Північної Буковини і Хотинщини у міжвоєнний період досі не було предметом окремого наукового дослідження. Поглиблений аналіз, насамперед, архівних матеріалів, офіційних статистичних звітів, а також низки публікацій дали можливість встановити, що у досліджуваному регіоні на початку румунського правління харчова промисловість була представлена підприємствами борошномельної, цукрової, спиртової, молоко- та м’ясопереробної галузей. Їх завантаженість сягала менше половини потужностей. При цьому найкраще в Північній Буковині та на Хотинщині харчова промисловість була розвинута у Чернівецькому повіті. До кінця 1930-х рр. число підприємств цієї галузі у краї суттєво збільшилося. Урізноманітнився також і асортимент виробленої ними продукції. До більш поширених на початку румунського правління у регіоні товарів додалися: згущене молоко, рибні консерви, бісквіти, оцет, ванільний цукор, порошкове молоко, кавовий сурогат, ячна крупа, штучний лід, дріжджі, глюкоза і крохмаль. З трьох тогочасних повітів Північної Буковини і Хотинщини за основними показниками розвитку галузі далі вирізнявся Чернівецький, а значна частина його підприємств була розташована у самих Чернівцях. Найбільшими підприємствами харчової галузі були: «Перша буковинська броварня і спиртівня», гуральня у Репужинцях, «Громадська броварня», фабрика пива «Береса», акціонерне товариство «Паровий млин», борошномельна фабрика у Липканах, цукрозавод «Жучка», Лужанська цукроварня, цукрові заводи «Хрещатик» та «Зарожани», м’ясо-ковбасна фабрика С. Подсудека, олійня на Жучці.