Антикознавчі студії Олександра Дмітрєва - Швець, Денис (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
Становлення О. Дмітрєва як фахівця з історії Стародавнього Риму та його науковий доробок є вагомою складовою вітчизняного антикознавства та історіографії загалом. У статті висвітлено початковий етап наукової кар’єри науковця у повоєнних реаліях СРСР, проаналізовані перші праці на церковно-релігійну тематику. Головним об’єктом наукового вивчення є розробка О. Дмітрєвим теми «революції рабів», що набула поширення в радянській історичній науці в 30–50-х рр. ХХ ст. З цією метою проведено аналіз наукових статей, надрукованих у тогочасних фахових періодичних виданнях: «Вестник древней истории» и «Византийский временник», а також наводиться оцінка ідей дослідника колегами-сучасниками. У підсумку зазначається, що, побоюючись переслідувань через своє походження, богословську освіту і факт перебування за кордоном, О. Дмітрєв демонстрував лояльність новій панівній ідеології і, щоб отримати від влади преференції, став апологетом сталінської тези «революції рабів».