Менталітет японців у добу Мейдзі (1868–1912): адаптація до викликів модернізації - Шеремета, Анна (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
У статті аналізується трансформація менталітету японців у добу Мейдзі в умовах модернізації та активного впливу західних ідей і технологій. Особливу увагу приділено процесу адаптації японського суспільства до нових викликів за збереження традиційних моральних і духовних засад. Автор розглядає поєднання конфуціанських цінностей, синтоїстських уявлень і самурайської етики бусідо з новими соціально-політичними та економічними реаліями. Проаналізовано роль державної ідеології у формуванні національної ідентичності, лояльності до імператора та колективної відповідальності. Наголошується, що модернізація в Японії не зруйнувала традиційний менталітет, а сприяла його гнучкій трансформації. У добу Мейдзі японський менталітет утвердився як динамічне поєднання традицій і новацій, що забезпечило ефективну адаптацію до модернізаційних процесів і стало підґрунтям успішного входження Японії до кола провідних індустріальних держав світу.