Адміністративно-фіскальні механізми контролю над єврейськими асоціаціями в Підкарпатській Русі в 1920-х рр. (на матеріалах Мукачівського жупанського управління) - Керечанин, Златослава (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2026)
У статті аналізуються адміністративно-фіскальні механізми державного контролю, запровадженні чехословацькою владою в Підкарпатській Русі у 1920-х роках щодо єврейських асоціацій. Дослідження опирається на матеріали Мукачівського жупанського управління та деякі інші архівні фонди. Це дозволяє детально відтворити процес взаємодії між єврейськими благодійними, релігійними та культурними організаціями й державним бюрократичним апаратом. Розглядаються особливості впровадження чехословацького законодавства на периферійному регіональному рівні та співіснування із попередньою нормативною базою Австро-Угорської держави кінця XIX ст., що створило гібридну адміністративну систему. Проаналізовано роль міжнародних єврейських благодійних організацій на перегляд чехословацьким урядом певних фіскальних механізмів нагляду. Підкреслюється, що взаємодія між єврейськими асоціаціями та місцевою мукачівською адміністрацією мала складний характер як через часові затримки, так постійний нагляд з боку держави.