Роль Адольфа Петра Шельонжека у становленні римсько-католицької церкви на Волині у міжвоєнний період

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Павло Хом'як

Анотація

Відродження незалежної України створило всі умови до переосмислення важливих проблем в історії державності. Особливе місце у формуванні національної свідомості займали не лише політичні, а й релігійні діячі. У цьому контексті варто підкреслити діяльність духовенства та вірних Римсько-Католицької Церкви у міжвоєнний період (1921-1939 роки). Важливу роль у формуванні соціальної, політичної думки різних національностей, які проживали на території Волині у міжвоєнний період, відіграла Римсько-Католицька Церква. Завдяки цьому вдалося зберегти ідентичність етнічних груп, що становило культурне багатство соціуму.
Стаття має на меті представити окремі аспекти суспільно-релігійного життя та важливий внесок у розвиток міжвоєнної Волині, який зробив римо-католицький єпископ Адольф Петро Шельонжек. У статті розглядається проблема існування багатьох народів чи етнічних груп, про що у радянській літературі загалом замовчувалось або ж подавались вкрай викривлені історичні факти щодо співіснування багатьох культур на одній території, що, як наслідок, у сьогоденні становить велику проблему. У пострадянській та сучасній історіографії можемо зустріти лише невеликі аспекти внеску Римсько-Католицької Церкви у міжвоєнний період, що, у свою чергу, зумовлює недостатню характеристику проблематики. Цим, власне, зумовлений вибір теми, а саме: висвітлення внеску у становленні Римсько-Католицької Церкви та її діяльність на прикладі єпископа Адольфа Петра Шельонжека.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Хом'як, П. (2021). Роль Адольфа Петра Шельонжека у становленні римсько-католицької церкви на Волині у міжвоєнний період . Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (53), 69–76. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/119
Розділ
Статті
Біографія автора

Павло Хом'як, Волинський національний університет імені Лесі Українки

аспірант кафедри всесвітньої історії та філософії

Схожі статті

1 2 3 4 5 > >> 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.