Вибір народів чи вибір еліт? До питання про суспільно-політичний устрій держав Центрально-Східної Європи після першої світової війни

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Olexandr Sych
http://orcid.org/0000-0002-1886-4283

Анотація

Як відомо, одним із підсумків Першої світової війни стало створення низки нових держав у Центрально-Східній Європі. Автор статті розглядає той аспект процесу державотворення в цьому регіоні, який у вітчизняній історіографії досі є ще малодослідженим. Разом із наданням і міжнародним визнанням державності новостворених країн їхньому населенню була запропонована й суспільна модель західного зразка (демократія, система парламентаризму тощо). Постає проблема: наскільки самостійним і усвідомленим був вибір суспільно-політичного устрою народами цих держав?


У статті аналізуються причини, чому спроби та результати демократизації суспільно-політичної системи в цих країнах (крім Чехословаччини) виявилися недовгочасними й невдалими. Однією з них, на думку автора, став націоналізм, який значною мірою спричинив еволюцію політичної системи від демократичних інститутів і процедур до встановлення авторитарних режимів і згортання демократичних порядків.


Ключові слова: Центральна та Східна Європа, еліти, модернізація, демократизація, націоналізм, етнічні меншини, авторитарні диктатури.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Sych, O. (2019). Вибір народів чи вибір еліт? До питання про суспільно-політичний устрій держав Центрально-Східної Європи після першої світової війни. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (50), 79–85. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/170
Розділ
Статті
Біографія автора

Olexandr Sych, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

д.і.н., професор, завідувач кафедри історії Нового та новітнього часу