Українська літературна інтелігенція радикального спрямування у релігійному житі галичини й буковини (кінець XIX – початок XX ст.)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Mykola Guivaniuk

Анотація

У статті проаналізовано вплив представників української літературної інтелігенція радикального спрямування на релігійне життя Галичини й Буковини в кінці ХІХ – на початку ХХ ст.


Українські письменники, означеного регіону намагалися виробити власну церковно-релігійну позицію, що мала суттєвий вплив на суспільність. Українські літератори перебували у сфері впливу двох християнських конфесій у Галичині – греко-католицької, а в Буковині – православної.


Прихильниками радикалиних ідей були насамперед І.Франко (у 1899 р. перейшов до народовців), С.Данилович, М.Павлик, В.Стефаник, Я.Весоловський, Т.Галіп, Н.Кобринська, М.Лагодинський, А.Чайковський, К.Малицька, К.Трильовський та ін.


Основним об’єктом їхніх зацікавлень стали релігія та практична діяльність галицького і буковинського духовенства на зламі ХІХ – ХХ ст. На практиці це виявлялося у їх публічних виступах та публікаціях. Поширення письменниками-радикалами в українському суспільстві популярних у Європі марксистських, соціалістичних та атеїстичних ідей, що заперечувалися церквою, з одного боку сприяло утвердженню плюралізму в суспільному житі, а іншого боку вносило значний дисонанс у суспільно-церковні відносини.


Ключові слова: Галичина, Буковина, письменники, релігія, духовенство

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Guivaniuk, M. (2018). Українська літературна інтелігенція радикального спрямування у релігійному житі галичини й буковини (кінець XIX – початок XX ст.). Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (45), 31–38. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/245
Розділ
Статті
Біографія автора

Mykola Guivaniuk, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

доцент кафедри історії України