Єпископ Григорій Хомишин:родинне середовище і ранні роки життя

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Oleksandr Rusnak
http://orcid.org/0000-0003-2921-3029

Анотація

Постать єпископа Григорія Хомишина у різні часи викликала жвавий суспільний і науковий інтерес. Попри значну кількість публікацій про його життя та діяльність, досі ряд аспектів потребують глибшого вивчення. Серед таких – ранній період формування світогляду, коли на юного Григорія найбільше впливало родинне середовище чи селянська інтелігенція в особі місцевого пароха й учителя.


Опрацювання метричних книг церкви села Гадинківці дало змогу точно визначити імена найближчих родичів і пращурів Г. Хомишина. Його батьки – Лука й Вікторія Хомишин. Батьками Луки були Іван Хомишин та Доміцеля Гедик, а Вікторії – Йосип Фірманюк і Юліана Подбільська. По лінії батька єпископа відомі імена його двох прадідусів – Андрія Хомишина й Никифора Гедика. У записах метричних книг вказано, що вони усі селяни. У Григорія було троє братів: Іван, Теодор та Микола. Тобто він був наймолодшою дитиною у сім’ї. За родинними переказами, усі брати зберігали приязні стосунки.


Важливу роль у формуванні поглядів юного Григорія відігравала родина місцевого педагога Івана Сімовича, з якої вийшли вчителі, священики, лікарі, музиканти, інженери. У випадку Г. Хомишина теж, саме перший вчитель помітив його здібності та наполіг аби батьки після закінчення парафіяльної школи віддали сина далі в науку. Так він став одним з перших вихідців з Гадинківців, що здобули гімназійну, а потім і вищу освіту.


Дякуючи своїй бабусі Юліані та вчителю Івану, на момент вступу в Тернопільську гімназію, Г. Хомишин міг спілкуватися не лише українською і польською, а й чеською та німецькою мовами.


Очевидно, саме від своїх матері та бабусі Григорій успадкував глибоку побожність, яка проявилася вже під час навчання у гімназії, де він належав до товариства “Апостольство Молитви” і його ставили за взірець для інших учнів.


Іншою рисою майбутнього єпископа була активна життєва позиція. До певної міри, її формування теж можна зарахувати до впливів родинного середовища, які доповнилися у гімназійні роки.


У наші дні родичі єпископа живуть у Гадинківцях, зокрема на родинному обійсті (Олександра Мельник – онука племінниці Блаженного), Заліщиках (внучатий племінник і племінниця), Чернівцях, Торонто (Канада), Хабаровську (Російська Федерація). Десь у Німеччині (імовірно у Гамбурзі) губляться сліди Теодора рідного брата єпископа. За професіями переважна більшість педагоги, лікарі, є науковці й політики.


Ключові слова:Григорій Хомишин, Блаженний, мученик, єпископ, родинне середовище, рання біографія

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Rusnak, O. (2017). Єпископ Григорій Хомишин:родинне середовище і ранні роки життя. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (45), 25–31. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/246
Розділ
Статті
Біографія автора

Oleksandr Rusnak, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

асистент кафедри історії України

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2