Від історії до політики: Князь та король Русі Данило Романович у народницькій історичній уяві

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Назарій Христан

Анотація

Дослідження присвячене вивченню історії образу князя та короля Данила Романовича в українській культурній пам’яті другої половини XIX ст. Вибір пропонованого сегмента memory studies в українській історії обумовлений тим, що за більш ніж столітню історіографічну традицію ідейний та, певною мірою, політичний контекст створення й подальшого конструювання образу літописного Данила Романовича як «князя Данила Галицького» виявився поза дослідницькою увагою.
Окремо варто відзначити особливості творення історичних міфів та псевдонаукових найменувань довкола біографії правителя у процесі формування національної ідентичності. Образ Данила, позбавлений реального джерельного тла, зумовив формування обмеженої перспективи історичних досліджень, яка зводить культурно-просторовий вплив його постаті до окремого західноукраїнського регіону та не дає повною мірою реконструювати період трансформації Галицько-Волинської держави у королівство Русі.
Автор висвітлив особливості інтелектуальної історії представників українського національного руху Наддніпрянщини – М. Дашкевича та М. Костомарова, які запозичили до свого історичного наративу русофільського «Данила Галицького», спробувавши, таким чином, використати цей образ для формування своєї концепції української історії Русі, тим самим сприявши його політизації.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Христан, Н. (2022). Від історії до політики: Князь та король Русі Данило Романович у народницькій історичній уяві. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (55), 23–33. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/43
Розділ
Статті
Біографія автора

Назарій Христан, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України

Схожі статті

1 2 > >> 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.