Пастка для гетьманича: сучавська кампанія Т. Хмельницького (1653)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Михайло Чучко

Анотація

Дослідження присвячено проблемі непростих взаємини господаря Молдавії Василе Лупу з Військом Запорозьким після початку в Україні Визвольної війни під проводом гетьмана Б. Хмельницького, який, орієнтуючись в той період на Порту, виношував певні плани щодо укладення альянсу з Молдавською землею та іншими князівствами регіону.
Після походу до Молдавії 1650 р. гетьман Війська Запорозького Б. Хмельницький прагнув розширити свій вплив на це васальне Порті князівство, одруживши в 1652 р. старшого сина Тимофія на доньці воєводи Васіле Лупу Руксандрі. Плани щодо посилення впливів у придунайських князівствах призвли до політичної кризи всередині Молдавії та протистояння з правителями сусідніх країн. Коли у 1653 р. влада Василе Лупу в Молдавському князівстві похитнулася і молдавський престол при допомозі валахів і трансильванців захопив Георгій Штефан, який зайняв Ясси та блокував Сучавську фортецю, у якій зачинилася зі скарбами дружина Васіле Лупу, рятувати ситуацію було послано гетьманича Тимофія Хмельницького. Прибувши з козацьким військом в серпні 1653 р. до Сучавської фортеці, він організував оборону укріплень, відбиваючи приступи в очікуванні прибуття основних сил. Проте допомога від гетьмана вчасно не надійшла і козаки опинилися в скрутному становищі. Загибель Т. Хмельницького та відсутність припасів спонукали оборонців на початку жовтня до почесної капітуляції. Події під Сучавською фортецею мали наслідком руйнування мрій козацького гетьмана щодо розширення впливів у придунайських князівствах та зумовили його подальшу зміну орієнтації з Порти на Москву.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Чучко, М. (2023). Пастка для гетьманича: сучавська кампанія Т. Хмельницького (1653). Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (57), 19–54. https://doi.org/10.31861/hj2023.57.19-54
Розділ
Статті
Біографія автора

Михайло Чучко, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.