Вплив літературної інтелігенції на розвиток українського шкільництва у Галичині й Буковині (кінець ХІХ – початок ХХ ст.)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Mykola Huivaniuk
http://orcid.org/0000-0003-1082-7979

Анотація

У статті наголошується, що представники української літературної інтелігенції були одними з найвпливовіших учасників освітнього руху у Галичині й Буковині. Вони одними з перших привернули увагу до потреби освіти серед українського населення. Окрім цього, деякі українські письменники брали безпосередню участь у заснуванні та організації роботи народних шкіл та українських гімназій. 


Українським письменникам належала провідна роль у впровадженні у шкільні підручники, а відтак і в навчальний процес термінів «Україна», «українець», «український» замість звичних «Русь», «русин», «руський» які на той час уже були дискредитовані москвофілами і сприймалися як ідентифікація російськості.


Усістворені українськими літераторами підручники базувалися на фонетичному правописі, із залученням творів українських письменників, які сприяли формуванню національно свідомого покоління українців.


Ключові слова: Галичина, Буковина, українські письменники, освіта

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Huivaniuk, M. (2018). Вплив літературної інтелігенції на розвиток українського шкільництва у Галичині й Буковині (кінець ХІХ – початок ХХ ст.). Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (48), 21–29. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/201
Розділ
Статті
Біографія автора

Mykola Huivaniuk, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

к.і.н., доцент кафедри історії України

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають