Чернівецький і Сучавський деканати греко-католицької церкви у роки душпастирської діяльності владики Г. Хомишина

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Oleksandr Rusnak
http://orcid.org/0000-0003-2921-3029

Анотація

Стаття присвячена діяльності видатного релігійно-церковного й громадсько-політичного діяча Станиславівського єпископа Блаженного священномученика Григорія Хомишина на Буковині. Проаналізовано вплив владики на стан справ у буковинських парафіях греко-католицької церкви, їх взаємозв’язки під час входження краю до королівської Румунії. Особлива увага приділена перебуванню Г. Хомишина у Чернівцях навесні 1915 р. Автором використано різнопланові матеріали (частину з них вперше): річні офіційні церковні статистичні збірники, архівні документи, публікації у місцевій пресі та спогади сучасників.


Встановлено, що період, коли Буковина належала до Станиславівської єпархії під опікою правлячого владики Г. Хомишина охоплював майже два десятиріччя (1904-1923 рр.). На цей часовий проміжок випали ще й кілька років Першої світової війни, що стала серйозною перешкодою для нормальної комунікації владики із Сучавським та Чернівецьким деканатами. Пізніше через включення регіону до складу Румунії змінилося і підпорядкування місцевих греко-католицьких парафій, але навіть тоді громада цікавилася життям одновірців з Галичини.


Саме на передвоєнне десятиріччя припала найбільш активна частина адміністративної роботи Г. Хомишина, що полягала у призначенні священників на парафії Буковини, відстоюванні їх інтересів перед органами місцевої влади. Це надзвичайно важливий аспект, адже від нових призначень залежала й загальна репутація церкви в очах віруючих.


Для буковинських парафій греко-католицької церкви важливе значення мав приїзд єпископа 1915 р. Помітний слід залишили його глибокі змістовні проповіді, участь у повсякденних і святкових богослужіннях. А натомість о. Григорій отримав найприємніші враження від побаченого (не зважаючи на війну).


Ключові слова: Буковина, Григорій Хомишин, греко-католицька церква, деканат,парафія, візитація

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Rusnak, O. (2017). Чернівецький і Сучавський деканати греко-католицької церкви у роки душпастирської діяльності владики Г. Хомишина. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (46), 83–91. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/225
Розділ
Статті
Біографія автора

Oleksandr Rusnak, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

к.і.н., асистент кафедри історії України

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>