Ревнительки християнського благочестя у середньовічній Скандинавії: випадок Ґудрід Торб’ярнардоттір

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Іван Воротняк

Анотація

Стаття присвячена характеристиці одного з головних жіночих персонажів, представлених у вінландських сагах, – Ґудрід Торб’ярнардоттір, яка була уособленням ідеальної благочестивої християнки. Такий образ був притаманний т. зв. exemplum – різновиду художньої оповіді, котрому властиві моралізаторські наративи, реальні або вигадані, що використовувались як типові взірці для унаочнення подій і фактів.
Посилена увага упорядників саг до образу Ґудрід пояснюється тим, що в останній частині обох саг вона визнається праматір’ю трьох ісландських єпископів ХІІ ст. Очевидно, що ці саги були написані з метою складання славетного родоводу для майбутнього ісландського святого – єпископа Ісландії Бйорна Гілсона (1163–1201). Як вважають науковці, автор (переписувач) «Саги про гренландців» був наближеним до єпископа Бранда Семундссона (1163–1201) – одного з правнуків Ґудрід Торб’ярнардоттір, або ж сам ієрарх записав текст розповіді. Отже, історію та діяння праматері перших ісландських єпископів необхідно було використовувати, проповідуючи мирянам, якими повинні бути доброчесні християнки.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Воротняк, І. (2023). Ревнительки християнського благочестя у середньовічній Скандинавії: випадок Ґудрід Торб’ярнардоттір. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (57), 138–149. https://doi.org/10.31861/hj2023.57.138-149
Розділ
Статті
Біографія автора

Іван Воротняк, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають